Verschillende soorten therapieën die je kunnen helpen met je mentale problemen
Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten therapieën die kunnen helpen je mentale gezondheid te verbeteren. Elk van deze therapieën heeft zijn eigen werkwijze, wat leidt tot voor- en nadelen. Het zal daarom per persoon verschillen welke therapie bij jou past. Daarom hebben we in deze blog een aantal verschillende soorten therapieën op een rijtje gezet om je te helpen bij het maken van een keuze.
1. Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is zoals de naam al doet luiden een combinatie van gedragstherapie en cognitieve, of te wel, gesprekstherapie. Ten grondslag van deze therapie ligt het idee dat niet de gebeurtenissen zelf een mens negatieve gevoelens en een bepaald gedragspatroon laten ervaren, maar de “gekleurde bril” waardoor een persoon dingen ziet. Deze therapie leert je daarom om anders tegen problematische situaties aan te kijken en om er anders mee om te gaan.
2. Hypnotherapie
Hypnotherapie wordt al eeuwenlang gebruikt en is een wetenschappelijk erkende vorm van therapie. Bij hypnotherapie wordt je door middel van hypnose in contact gebracht met je onderbewustzijn om op deze manier eventuele blokkades en / of patronen te doorbreken. Deze aanpassingen werken door naar je bewustzijn waardoor op deze manier je gedrag wordt aangepast. Hypnotherapie begint bij het achterhalen van het onderliggende probleem, zodat deze vervolgens kan worden aangepakt. Het kan worden toegepast op veel verschillende gebieden. Zo kan hypnotherapie helpen bij het verwerken van een trauma, het afkomen van een gok- of drankverslaving en het overwinnen van angsten. Mocht je interesse hebben gekregen, kijk dan eens naar de praktijk van hypnotherapeut Kevin Boeren en maak een afspraak.
3. Mindfulness
Mindfulness is een vorm van meditatie. Hierbij draait het om het focussen om het heden en je aandacht te richten op dingen die op dit moment gebeuren. Je leert hierdoor om in het hier-en-nu te denken en om niet te piekeren over dingen die gebeurd zijn of eventueel kunnen gebeuren. Dit vergt natuurlijk enige oefening, maar als je regelmatig mediteert en jezelf hierop traint, kan je al snel resultaten zien. Naarmate je dit langer doet, wordt mindfulness niet alleen een oefening die je dagelijks doet, maar wordt het een manier van leven. Mindfulness kan je onder andere helpen om van stress of spanningsklachten af te komen, en om een burn-out te voorkomen.
Laat een antwoord achter